Zdravé jídlo je pro každého jiné.
S jídlem je to jako s autem. Pro každého je dobré něco jiného. Přitom nejde jen o chuť, ale také o výživové hodnoty. Chcete být zdravý? Nabrat a vyrýsovat svaly? Shodit pár kilogramů tuku? Upravit cholesterol? Změňte stravu, to vám poradí každý lékař i výživový poradce.
Netřeba se však spoléhat, že zdravotní, trávicí nebo tělesné změny vyvolá zázračná potravina. Zdravé potraviny samy o sobě totiž neexistují. Pro každého bude zdravé něco jiného.
Každý potravina má pro člověka jinou přidanou hodnotu z hlediska živin. Proto pokud chcete pomoci organismu, vyberte si potraviny se složením, které vaše tělo potřebuje.
Vhodně zvolená strava pomůže dosáhnout nejen pocit sytosti, ale díky správnému složení dodá tělu i živiny, které právě potřebuje. Vyskládejte si svůj jídelníček podle přehledné infografiky.
Referenční příjem jako základní pilíř zdraví
Každý, kdo se zajímá o zdraví a stravování, by měl znát referenční příjem zpaměti. Představuje optimální příjem energie a živin, které udrží tělo fit, bez nadváhy a onemocnění z ní vyplývajících. Každý se díky němu dokáže rychle zorientovat v tom, co si naložit na talíř, pokud si chce udržet zdraví, předcházet civilizačním onemocněním a nekupovat stále větší oblečení.
Referenční příjem uvádí hodnoty založené na dlouhodobých vědeckých poznatcích. Cílem je navigovat spotřebitele, aby měl jednodušší orientaci v tom, jak se stravovat vyváženě. Referenční rámec však není dietním doporučením. Neřekne vám, z jakých zdrojů máte čerpat živiny ani neurčí, kolik vitamínů potřebujete doplnit, pokud máte zdravotní problém.
Udává hranice energie, tuků, nasycených mastných kyselin, sacharidů, cukrů, bílkovin a soli, které jsou pro člověka za jeden den optimální a neměly by se překračovat.
Referenční příjem však není stejný pro všechny lidi. Požadavky na výživu se mění v závislosti na věku, pohlaví, hmotnosti a úrovně fyzické aktivity. Referenční rámec proto představuje pouze orientační hodnoty, které byly stanoveny pro zdravého člověka s přiměřenou hmotností a fyzickou aktivitou.
Pokud si jednotlivé potraviny dne poskládáte do hodnot referenčního rámce, podpoříte své zdraví. Výběr potravin si přitom můžete zvolit svobodně.

Jaké složení má ovoce a zelenina?
Od konce roku 2016 platí na Slovensku povinnost uvádět na obalech potravin nutriční hodnoty. Cílem je přispět k lepší informovanosti spotřebitelů a k uvědomělejšímu nakupování potravin, díky čemuž si každý sám dokáže vypočítat důležité hodnoty pro svůj referenční denní příjem.
Při pozorném studiu etiket je to poměrně jednoduché, avšak o něco složitější je to u ovoce a zeleniny, na jejichž složení přirozeně chybí. Proto padne vhod infografika, která vám šeptne, jaké ovoce a zelenina jsou právě vhodné pro doladění potřeb vašeho organismu.
https://casopisobydleni.cz/co-byste-udelali-jinak-kdybyste-znovu-staveli-dum/
https://inhouse.cz/vylepsete-svoji-domacnost-opravdu-kvalitnim-a-modernim-nabytkem/
https://casopisobydleni.cz/3d-bytove-doplnky-z-drevniho-odpadu/